45'LİK // 45's
'Number, Sight, Illusion, Sound, Remedy.' Contemporary dance
artist, choreographer Tuğçe Tuna combines the stories with the revelations of
kinesthetic memory and numerology in her piece where she pursues the embodying
the illusions based on the uniqueness of the body. The audience will
meet with this story in one of the unique places of Sultanahmet, Abud Efendi
Mansion, accompanied by dance artists and figures with different experiences.
Ödüllü koreograf, çağdaş dans sanatçısı ve akademisyen Tuğçe Tuna tarafından yapılan ve İKSV 22. İstanbul Tiyatro Festivali'nde kapsamında, yoğun ilgi ve beğeni gören 45'LİK eseri seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.
Yücel Kültür Vakfı'na ait olan Abud Efendi Konağı'nda üretilen ve sergilenen ilk çağdaş dans eseri olma özelliğinin yanı sıra, mekan kullanımı, seyirci yerleştirilmesi açısından da son derece yenilikçi bir eser 45’LİK.
2004'den bu yana yere özel eserlerini, farklı mekanlarda, farklı seyirci yerleştirmeleri gerçekleştiren ve sanatsal tavrını sürdüren sanatçı Tuğçe Tuna, 45'LİK eserinde bedenin biricikliğinden yola çıktığını ve sanrıları bedenleştirme peşine düştüğünü, kinestetik anı belleği aracılığıyla koreografinin katmanlarını oluşturduğunu, birbirinden özel ve öznel 11 kadın dans sanatçısıyla süreci paylaşmanın, yan yana gelebilmenin büyük bir ayrıcalık olduğunu belirtiyor.
Sanatçı '45 sayısı numeroloji bağlamında kuşkulu sayılardan biri ve kozmik dayanışmayı ifade ediyor, pragmatikliği ve insanların hayatını iyileştirmeyi simgeliyor. Kendi döngüsünü oluşturuyor. Öte yandan tıpkı 'beden' gibi, her tarafına kayıt yapabildiğimiz, ses depolama birimidir 45’lik.' diyor.
45'LİK eserinin koreografisinin yanı sıra metin, videografi ve mekan tasarımını gerçekleştiren Tuğçe Tuna' ya, ses tasarımında Vahit Tuna ve ışık tasarımının da da Utku Kara eşlik ediyor. Eserde yer alan dans sanatçıları ise; Pınar Akyüz, Olcay Karahan, Ezgi Yaren Karademir, Aybike İpekçi, Canan Yücel Pekiçten, Hilal Sibel Pekel, Leyla Postalcıoğlu, Gizem Seçkin, Filiz Sızanlı, Tuğçe Tuna, Bahar Vidinlioğlu. Anı Odası'nda ise farklı medyalar aracılığı ile; Zeynep Arkök, Aslı Bülbül, Duygu Güngör, Lal Tuna, Leman Yılmaz, Zeynep Günsur Yüceil seyirciyi karşılıyor. 45'LİK Yücel Kültür Vakfı mekan desteği ile gerçekleştirilmektedir.
45’LİK
'Hikayelerin ses olduğu, yansımaların farklı alanlarda oluştuğu, ama özün hep beden olduğu 45'lik. Ağaçlara yaslanmak istiyorum. Ağlamaktan sararmış eski yastıkları hatırlamayı. Derim gibi içinden ağaç çıkan duvarlara dokunmayı.
'Hikayelerin ses olduğu, yansımaların farklı alanlarda oluştuğu, ama özün hep beden olduğu 45'lik. Ağaçlara yaslanmak istiyorum. Ağlamaktan sararmış eski yastıkları hatırlamayı. Derim gibi içinden ağaç çıkan duvarlara dokunmayı.
Sessizlik olsun istiyorum, uyanmadan önceki anın sessizliğini.
Hareket; bireysel ve derin ve biricik ve samimi ve açık ve gerçek olsun.
Genleşmek sihri yanında taşıyacak bunu biliyorum. Hareket; bireysel ve derin ve biricik ve samimi ve açık ve gerçek olsun.
Ön yüzümde ne biriktirdiysem hafiflesin istiyorum.' Tuğçe Tuna_İstanbul 2018
Prömiyer: 22. İstanbul Tiyatro Festivali
Fotoğraflar: Murat Dürüm, Ebru Anıt Ahunbay, Ali Güler, Aşkın Elibol 2018-2019