Farklı Bedenlerle Dans / Dance With Different Bodies

‘FARKLI BEDENLERLE DANS’

‘Dance with Different Bodies’


'Genelde uç olduğumuz ve uçtuğumuz doğrudur.'



“Dance with Different Bodies” was established by the choreographer, dance therapist and academician Tuğçe Tuna in 2000 in Istanbul and started to perform on January 8, 2001. 
“Dance with Different Bodies” is the first ensemble of its kind in Turkey, whose movement research methods are shared in international organizations and whose performances attract immense attention. In the scope of this project, Tuğçe Tuna focuses on individuals with different physical features, and the diversity and transformation of the body's mental, sentimental and biodynamic structure. 
The piece focuses on the intellectual, emotional and plastic variations of the body with the dancer who has different bodies. It asks the questions of what is an obstacle and who has obstacles.The audience is confronted by issues of disability, differentness and discrimination.
Performers 2019: Sedat Akçam, Pınar Akyüz, Sezer Arıçay, Begüm Balcıoğlu, Gülçin Erdiş, Muhsin Öngel, Gasia Papazyan, Kerim Keküç, Aybike İpekçi, Sinan Özer, Tuğçe Tuna, Aynur Yıldırım.

*****

2000 yılında Tuğçe Tuna tarafından İstanbul’da kurulan Farklı Bedenlerle Dans 2019 da 19. yılını kutlamaktadır.


'…İlk buluştuğumuz da henüz kendi çocuklarımız yoktu. Yeni yüzyıla yeni girilmişti. Zamanla proje yer alan bazı sanatçılar, sanat kariyerlerinin başında Devlet Tiyatrosu Taksim‐Venüs Sahnesi'nde 8 Ocak 2001'de gösteriyi seyretmişlerdi.  
Yıllar geçti. 
Taksim’deki ‘Venüs Sahnesi’ bile yıkıldı ama, projemiz atölyelerimiz, gösterimlerimiz ve turnelerimizle derinleşerek ve güçlenerek yoluna yeni projelerle devam etmekte... 
Türkiye’nin alanında ilk ve sürekliliği olan, pozitif ayrımcılığa karşı, 
örnek alınan bir yaklaşım olmayı başarmış, sanatçısını yetiştiren sürekliliği olan bir projedir 'Farklı Bedenlerle Dans'

Tuğçe Tuna, 2000’den bu yana ‘Farklı Bedenlerle Dans’ projesini yürütmekte, çocuklar, yetişkinler, fizyoterapistler ve sanat terapistleri için özel tasarlanan düzenli atölyelerini ve sanatçılarıyla birlikte gösterimlerini gerçekleştirmektedir. ‘Farklı Bedenlerle Dans’ uluslararası platformlar da hareket araştırma metodları paylaşılan ve performansları ile ilgi gören bir sanat topluluğu olmuştur. Tuğçe Tuna; farklı fiziksel özellikleri olan kişilerle, bedenin düşünsel, duyusal ve plastik yapısındaki çeşitliliğe, dönüşüme yanı sıra engelin ne, neye, kime ait olduğuna odaklanıyor ve eserleri aracılığı ile bedene yeni bir algıyla yaklaşmayı ve alışılagelmiş estetik yargılardan uzaklaşmayı amaçlarken, bedeni birbirinden farklı fiziksel koşullarla yönlendirebilme yeteneğini ve ifade biçimlerini de araştırıyor.
Topluluk ‘Farklı Bedenlerle Dans’ gösterisi prömiyerini İDT. Taksim Venüs Sahnesi’nde 2001 yılında gerçekleştirmiştir.

‘Farklı Bedenlerle Dans’ ‘.....Sensin!’ ve ‘Erişiyorsam Varım!’ gösterileri ile; 
Zorlu PSM, İstanbul Modern Müzesi, Koç Üniversitesi, Alanya Kültür Merkezi, Enka Oditoryum, Salt Beyoğlu, Caddebostan Kültür Merkezi, Garajistanbul, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, İş Sanat gibi sahne ve kurumlarda yer almıştır.

2018-2019 dans sanatçıları arasında; Sedat Akçam, Pınar Akyüz, Sezer Arıçay, Aybike İpekçi, Gülçin Erdiş, Muhsin Öngel, Gasia Papazyan, Kerim Keküç, Sinan Özer, Aynur Yıldırım, Tuğçe Tuna, müzik ve ses tasarımında Vahit Tuna, Fati Fehmiju, Marianne Faithfull, Ah Kosmos! yer alırken, grafik tasarımı ise Vahit Tuna tarafından yapılmıştır. 
Fotoğraflar: Murat Dürüm, Vahit Tuna, Tuğçe Tuna, Meliha Aşkın

https://www.facebook.com/Farkl%C4%B1-Bedenlerle-Dans-804151106322872/